Η ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΠΗΡΕ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ  

 Η ελληνορωμαϊκή πάλη είναι ένα αρχαίο ολυμπιακό άθλημα που τελούνταν από την αρχαιότητα. Στη σύγχρονη εποχή, συμπεριλήφθηκε το 1896 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Από τότε ένα είδος πάλης ονομάστηκε ελληνορωμαϊκή, προς τιμήν των πολιτισμών της αρχαιότητας, του ελληνικού και του ρωμαϊκού. Η Ελλάδα έχει παράδοση στην πάλη, κυρίως στην ελληνορωμαϊκή. Συμμετέχει στους αγώνες από την Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 και έχει πολλές διακρίσεις. Συνολικά οι Έλληνες παλαιστές, στην ελληνορωμαϊκή, έχουν κατακτήσει έντεκα μετάλλια: ένα χρυσό, τρία ασημένια και πέντε χάλκινα. 

Την Παρασκευή  26-4-2024 επισκέφτηκε το σχολείο μας ειδικός εκπαιδευτής της  ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ  ΠΑΛΗΣ  και ενημέρωσε  τους μαθητές μας πάνω στο συγκεκριμένο ολυμπιακό άθλημα. Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν, μαγεύτηκαν και  διασκέδασαν στον κόσμο του αθλητισμού. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΣΤΑ  ΣΧΟΛΕΙΑ  22 – 26  Απριλίου  2024

Σχολικό έτος 2023-2024 

Οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας.  Διεξάγονταν στην Αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ, Οι πρώτοι  σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες έγιναν το 1896 στην Ελλάδα τη χώρα που τους γέννησε, και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα. Από τότε γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια σε μια διαφορετική χώρα. 

Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων  με την Αφή της ολυμπιακής φλόγας και το ταξίδι της στις διάφορες πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν ολυμπιακοί αγώνες,  διαδραματίστηκε  στο σχολείο μας με την επιμέλεια και επίβλεψη της Γυμνάστριας του σχολείου κ. Κωνσταντίνας Πατηράκη. Οι μαθητές ταξίδεψαν με την ολυμπιακή φλόγα από πόλη σε πόλη φορώντας το έπαθλο του νικητή ένα στεφάνι αγριελιάς. 

ΤΟΥΡΝΟΥΑ  ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ 

Στα πλαίσια  αξιολόγησης  της σχολικής μας μονάδας το σχολείο μας οργάνωσε Τουρνουά Επιτραπέζιου Παιχνιδιού  στο οποίο συμμετείχαν  οι  μαθητές όλων των τάξεων. Το Τουρνουά περιείχε παιχνίδια για τους μικρούς μας παίκτες όπως ΦΙΔΑΚΙ – ΓΚΡΙΝΙΑΡΗ, αλλά και παιχνίδια για τους μεγαλύτερους μαθητές  όπως ΣΚΑΚΙ – ΣΚΡΑΜΠΛ. Τα παιδιά διασκέδασαν μέσα από την ευγενή άμιλλα, παίζοντας και επιδιώκοντας να φτάσουν στη νίκη. Οι συμμετέχοντες θα βραβευτούν με το ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ενώ οι νικητές με ένα ξεχωριστό δώρο για τον καθένα τους. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΣΧΟΛΙΚΗ   ΗΜΕΡΑ  ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ 

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 

Κάθε ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη μας έχει τη δική του αξία την οποία πρέπει να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε. 

 Η 4η Απριλίου ορίζεται και καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας (κάθε σχολικού έτους), η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας:  

  • την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών /τριών για τη       βιοποικιλότητα και τις διάφορες μορφές ζωής, με έμφαση στην ευημερία και στην καλλιέργεια της ευαισθησίας και της ενσυναίσθησης για κάθε ζωντανό ον, 
  • την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ζώων από τους/τις μαθητές/τριες μέσω της ενεργούς προάσπισής τους, 
  • την εμπλοκή των μαθητών /τριών σε δραστηριότητες ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών φιλοζωίας. 

Η σχολική μέρα φιλοζωίας, 4 Απριλίου, αποτελεί μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε όλοι και περισσότερο οι μαθητές και μαθήτριες, ως οι μελλοντικοί ενεργοί πολίτες, τη σημαντικότητα και την αξία του κόσμου των ζώων στη ζωή μας και στον πλανήτη γενικότερα. 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΗΜΕΡΑ  ΠΑΙΔΙΚΟΥ  ΒΙΒΛΙΟΥ

2 Απριλίου  2024 

Όλα τα  σχολεία της χώρας μας αλλά και όλα τα σχολεία του κόσμου συμμετέχουν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. 

Είναι η ημέρα των γενεθλίων του Δανού συγγραφέα – παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Από το 1966 καθιερώθηκε η ημέρα αυτή από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. 

Σε όλες τις χώρες τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες, οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν σε σχολεία, βιβλιοθήκες, πλατείες, βιβλιοπωλεία δείχνοντας αγάπη και ενδιαφέρον για το βιβλίο και το διάβασμα. 

Το σχολείο γιόρτασε τη μέρα αυτή με  δράσεις που οργανώθηκαν από την εκπαιδευτικό Χατζηλάμπρου Σαββατούλα. Καλεσμένος  ήταν ο συγγραφέας Νίκος Τογγιαλίδης  ο οποίος απασχόλησε τους μαθητές με διάφορες επιμορφωτικές δράσεις που σχετίζονταν με το βιβλίο του <<Χαρτοπόλεμος>>. 

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή. Ο ελληνισμός τιμά τους προγόνους του και γιορτάζει την έναρξη της επανάστασης του 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Παράλληλα, τιμά την ορθόδοξη πίστη, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.

Το σχολείο μας τίμησε την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με λαμπρή γιορτή. Ανήμερα της επετείου η σημαία του σχολείου πήγε στην εκκλησία και στη συνέχεια όλα τα παιδιά κατευθύνθηκαν στο χώρο της πλατείας όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε η κατάθεση των στεφάνων, ο πανηγυρικός της ημέρας και η παρέλαση από τα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος στις εκδηλώσεις του σχολείου μας και στους εκπαιδευτικούς που τα καθοδήγησαν.

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΞΑΤΟΥ

Μνήμη και Ιστορία ξετυλίγονται στον εκθεσιακό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Δοξάτου. Μαρτυρίες του παρελθόντος – Φύλακες της Ιστορίας της Γνώσης και του Πολιτισμού.

Η Ε Τάξη του 1ου Δημοτικού σχολείου Αγίου Αθανασίου επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Δοξάτου στις 19 Μαρτίου και πραγματοποίησε εκπαιδευτικές μουσειακές δράσεις. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα εργάστηκαν μελέτησαν και γνώρισαν ένα κομμάτι από την ιστορία του τόπου μας. Μαρτυρούν λοιπόν:

Ταξίδι στο παρελθόν.

Γνωρίζουμε τη τοπική ιστορία μέσα από αντικείμενα των ανθρώπων που τα κατείχαν καθώς και μέσα από την ξενάγηση της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Δοξάτου κ.Μαρία Ζαφειροπούλου, την οποία και ευχαριστούμε για την υπομονή της και τον χρόνο που μας αφιέρωσε.

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ –ΠΑΡΚΟ ΗΛΙΑΚΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ – ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΦΥΣΙΚΗΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ  ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ  ΔΡΑΜΑΣ

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου οι τάξεις Δ-Ε-ΣΤ του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Νικηφόρου Δράμας για να γνωρίσουν το υπαίθριο εργαστήρι φυσικής, το πάρκο ηλιακών ρολογιών και το αστρονομικό παρατηρητήριο. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν παίρνοντας μέρος σε παιδαγωγικές δραστηριότητες με την καθοδήγηση κατάλληλων εκπαιδευτών του χώρου.

6  ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

<< ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ ΛΕΜΕ ΝΑΙ >>

Οι μαθητές του σχολείου μας των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων πήραν μέρος στο 9ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας με  τραγούδια – θεατρικό παιχνίδι – μηνύματα που παρουσίασαν στο γήπεδο του ΚΡΑΧΤΙΔΗ στη Δράμα την Τετάρτη 6 Μαρτίου μαζί με άλλα σχολεία  του νομού. Είπαν ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΙΛΙΑ δίνοντας τη δική τους νότα ειρήνης στο φεστιβάλ. Αλλά και οι υπόλοιπες τάξεις πήραν μέρος στις εκδηλώσεις με αφίσες και άλλες παιδαγωγικές δράσεις.

ΤΟ  TAEKWONDO  ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ  ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  ΜΑΣ

Τη Δευτέρα επισκέφτηκαν το σχολείο μας ειδικοί εκπαιδευτές του TAEKWONDO και ενημέρωσαν τους μαθητές μας πάνω στο συγκεκριμένο ολυμπιακό άθλημα. Το ταεκβοντό, ως μια από τις αρχαιότερες πολεμικές τέχνες, έχει σημαδέψει βαθιά τον πολιτισμό και την ιστορία της Κορέας. Οι κινήσεις του, γεμάτες ισχύ και αρμονία, απηχούν τις αρχαίες παραδόσεις από τις οποίες προέρχεται. Ωστόσο, στην εποχή μας, το ταεκβοντό δεν αποτελεί μόνο μέρος της Κορεάτικης κληρονομιάς. Έχει διαδοθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ως  μία αγαπημένη δραστηριότητα για παιδιά διαφόρων ηλικιών. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί αυτή η τέχνη είναι τόσο δημοφιλής ανάμεσα σε αθλητές κάθε ηλικίας ανά τον κόσμο. 

Στα Κορεάτικα Τάε σημαίνει «πόδι» ή «χτύπημα με το πόδι», Κουόν σημαίνει «χτύπημα με το χέρι» και Ντο σημαίνει «τρόπος ζωής» ή μυαλό. Επομένως Τάε Κουόν Ντο μπορεί να μεταφρασθεί ελεύθερα ως «Ο τρόπος να μάχομαι μόνο με το σώμα μου» Οι αρχές του: Ευγένεια, Εντιμότητα, Επιμονή, Αυτοέλεγχος, Αδάμαστο πνεύμα.

Οι μικροί μαθητές ενθουσιάστηκαν, ενημερώθηκαν και διασκέδασαν.