Ευχές για το Πάσχα!

Η Διευθύντρια, το Διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό του Σχολείου αλλά και οι μαθητές/τριες του Σχολείου μας σάς εύχονται ολόψυχα Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!!

Καλές πασχαλινές διακοπές στους μαθητές/τριες μας και στις οικογένειές τους!!!


“Τα ζώα του τόπου μου”

Οι μαθητές του Γ2 τμήματος, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Μελέτης Περιβάλλοντος και της Ευέλικτης Ζώνης γνωρίζουν τα ζώα του τόπου τους και δημιουργούν τις δικές τους ιστορίες και παραμύθια.

Εγγραφές στην Α τάξη Δημοτικού για το σχ. έτος 2019-2020- Δικαιολογητικά Εγγγραφής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σας γνωρίζουμε ότι από τη Δευτέρα 6/5/2019 μέχρι και Δευτέρα 20/5/2019 θα γίνουν οι εγγραφές των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου κατά το επόμενο σχολικό έτος 2019-2020.

Παρακαλούνται οι γονείς των παιδιών που έχουν γεννηθεί το έτος 2013 (από 1-1-2013 μέχρι και 31-12-2013), να φροντίσουν για την εγγραφή τους στο σχολείο μας κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, από τις 8:30π.μ. -13:00μ.μ.

                                    Η εγγραφή είναι υποχρεωτική

             ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ  Α΄ ΤΑΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
 α. Πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού (αναζητείται αυτεπάγγελτα από το σχολείο  και ΔΕΝ προσκομίζεται από γονείς)
β. Επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού (Β.Υ.Π.) ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
 γ. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.)  
δ. Αποδεικτικό στοιχείο διεύθυνσης κατοικίας[1] ( λ.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ύδρευσης, σταθερού τηλεφώνου, μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας με συμβαλλόμενο κάποιον από τους γονείς ή τον ορισμένο ως κηδεμόνα παραλαβής του παιδιού) ή σχετική υπεύθυνη δήλωση
ε. Αίτηση Εγγραφής (δίνεται από τη σχολική μονάδα)
στ. Πιστοποιητικό Φοίτησης  Νηπιαγωγείου. (Λόγω του ότι αυτό το Πιστοποιητικό δίνεται με τη λήξη των μαθημάτων μέχρι την ημερομηνία έκδοσής του θα προσκομίζεται από τον γονέα «Βεβαίωση Φοίτησης» , η οποία εκδίδεται από το Νηπιαγωγείο φοίτησης). *Το Πιστοποιητικό Φοίτησης Νηπιαγωγείου Δημόσιου/ Ιδιωτικού Νηπιαγωγείου, με τη λήξη των μαθημάτων (14/6/2019) θα διαβιβασθεί αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο εγγραφής του μαθητή  

Για να εγγραφεί μαθητής, που δε φοίτησε σε νηπιαγωγείο, στην Α΄ Δημοτικού, θα πρέπει να γίνει δεκτή από το Διευθυντή Α΄/θμιας Εκπ/σης σχετική αίτηση των γονέων/κηδεμόνων του, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης, διαφορετικά αν δε γίνει αποδεκτή η αίτηση, εγγράφεται στο νηπιαγωγείο.

  √ Τα ασφαλισμένα παιδιά στον ΕΟΠΥΥ μπορούν να προσέρχονται στους ιατρούς των Μονάδων Υγείας  και στους συμβεβλημένους ιδιώτες ιατρούς με τον Οργανισμό για δωρεάν εξέταση και χορήγηση του Ατομικού Δελτίου Υγείας.

Όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία δύναται να λειτουργήσουν  με Ολοήμερο πρόγραμμα (η φοίτηση σε αυτό γίνεται μετά από σχετική Αίτηση του γονέα/κηδεμόνα).

Οι γονείς θα προσκομίσουν το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και το Ατομικό Δελτίο Υγείας  Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.).

Επίσης παρακαλούμε συμπληρωματικά να μας προσκομίσετε , σε περίπτωση που ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

1. Δικαστική απόφαση επιμέλειας, αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι    
2. Ιατρική Γνωμάτευση, αν το παιδί πάσχει από χρόνια ασθένεια    
3. 3. Διάγνωση από Κ.Ε.Σ.Υ. ή άλλο πιστοποιημένο Κέντρο ή Φορέα-Υπηρεσία, εάν  έχει διαγνωσμένη κάποια Μαθησιακή Δυσκολία  

                                                                      Άγιος Αθανάσιος,  18 Απριλίου 2019

                                                                         Η Δ/ντρια του Σχολείου

                                                                                  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Δ. ΑΒΡΑΜΗ


1955- Μαθητές του Αγίου Αθανασίου στην Καλαμίτσα Καβάλας-Μια φωτογραφία που μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και σε όμορφες αναμνήσεις-

Μαθητές του Αγίου Αθανασίου (Β΄τάξη) στην Καλαμίτσα Ν. Καβάλας, συνοδεία των δασκάλων τους κ. Σαφλέα Ελευθέριο και κ. Παπανδρέου Αντωνία


1955: Μαθητές του Δημοτικού
Σχολείου Αγίου Αθανασίου
στη Καλαμίτσα Καβάλας
 
Αχ αυτά τα παιδικά μας χρόνια.
Γεμάτα από ανεμελιά, από αβασάνιστα όνειρα, από ταξίδια που μας οδηγούσε το μυαλουδάκι μας, η σκέψη μας, από άπειρα παιχνίδια στους λασπωμένους δρόμους της γειτονιάς μας, αλλά και από τσακωμούς, και συζητήσεις στα σκαλοπάτια κάποιου  « αρχοντικού» σπιτιού.
Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω; Όνειρα για το μέλλον, γεμάτα αισιοδοξία και πίστη για τους στόχους σου. Που αποδείχθηκαν για άλλους θετικά και γι  άλλους αρνητικά. Φυσικά υπάρχει και η δικαιολογία. Δύσκολα τα χρόνια. Ολημερίς στα χωράφια οι γονείς, και εσύ, στη σκιά ενός δέντρου να διαβάζεις, περιμένοντας πότε θα τελειώσουν οι γονείς σου για την επιστροφή στο σπίτι. Βοήθεια για τα μαθήματα του σχολείου από κανέναν. Μόνος εσύ με τα βιβλία και ότι σου πει ο δάσκαλος.
Αχ αυτά τα παιδικά χρόνια. Μια παλιά αναμνηστική φωτογραφία, σε γυρίζει πίσω και αυτομάτως νιώθεις χαρά, συγκίνηση και νοσταλγία. Ποιος ήσουν, τι έκανες και που βρίσκεσαι τώρα. Έρχονται στο νου σου, παιδικοί σου φίλοι που τώρα – μετά από 50 – 60 χρόνια – χάθηκαν και αναρωτιέσαι  «άραγε τι κάνουν, που βρίσκονται» και η νοσταλγία σε πάει πίσω. Γιατί τα παιδικά σου χρόνια όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι πάντα χαραγμένα στη μνήμη σου, για να σου θυμίζουν ποιος είσαι.

1955.                 
2α τάξη του Δημοτικού σχολείου Αγίου Αθανασίου, σε εκδρομή τους στη Καλαμίτσα Καβάλας. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έβλεπαν για πρώτη φορά θάλασσα. Από τα χωράφια, βρέθηκαν στον παράδεισο. Τι χαρά, τι ευτυχία και πόσα θα είχαν να εξιστορήσουν στους γονείς και φίλους με την επιστροφή τους στο χωριό!
Μια φωτογραφία απαραίτητη, η οποία ακόμη και σήμερα μετά από 63 χρόνια βρίσκεται στο άλμπουμ κάποιων παιδιών.
Τα παιδιά συνοδεύουν οι   δάσκαλοι Σαφλέας Ελευθέριος και Παπανδρέου Αντωνία
Διακρίνονται: 1. Κομνηνακίδης Κων/νος 2. Ρεπάκης Λάζαρος 3. Σίσκος Γεώργιος 4. Σοπιάδης Αριστείδης 5. Παπαδόπουλος Δημήτρης 6. Τσιντερμιτζόγλου Σταύρος 7. Δαλακάκης Γεώργιος 8. Ρεπάκης Αλέξανδρος 9. Κουζινός Λέανδρος. 10. Μαυρίδης Παναγιώτης 11. Κοκκίνης Χρήστος 12. Κιτσουνάκης Στέφανος 13. Ξανθόπουλος Κων/νος 14. Κοντρόπουλος Θωμάς 15. Τσάκωνας Παναγιώτης 16. Κυριακάκης Γεώργιος 17. Μπερμπερίδης Ιωάννης 18. Ψωμιάδης Νικόλαος 19. Διλγεράκης Νικόλαος 20. Συμεωνίδης Παναγιώτης 21. Παμπουκίδης Βασίλειος 22. Σπυριδάκης Γρηγόριος 23. Δημητριάδου Δέσποινα 24. Μήτογλου Βασίλειος 25. Λύρατζη Αναστασία. 26. Γεώργιος 27. Λαζάκη Ελένη. 28. Καραγιαννίδου Σοφία 29. …….. 30. Μιχαλακίδου Μαρία. 31. Δεδέ Άννα 32. Κρυονερίτου Κατίνα. 33. Σταθάκη Ροδόπη. 34. Μπατσούδη Σουλτάνα. 35. Κοντροπούλου Δάφνη. 36. Φυρινίδου Μαγδαληνή.   37. Παπαδοπούλου Σμαρώ 38. ……. 39. Μπαρούδη Δέσποινα 40. Αποστολίδου Δέσποινα 41 Δερμεντζόγλου Κατίνα 42. Ελευθεριάδου Ελευθερία 43. Τσιλιγγιρίδου Αρετή. 44. Πρεπάκη Κατίνα 45. Σαριδιώτου Κωνσταντίνα 46. Κυριακάκη Μαριάνθη.






“Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου”-Αφίσες μαθητών μας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2/4/1805), γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας αυτής Ημέρα κι έχει την ευκαιρία να επιλέξει ένα θέμα και να καλέσει έναν γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου καθώς κι έναν γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μία αφίσα προκειμένου να προωθηθεί η φιλαναγνωσία σε όλον τον κόσμο.

Φέτος είναι η σειρά της Λιθουανίας και το μήνυμα που υιοθέτησε είναι “Τα βιβλία μάς βοηθούν να μην βιαζόμαστε”, σε αντιδιαστολή με ένα κόσμο της ταχύτητας, του διαδικτύου όπου όλα τρέχουν κι όλοι τρέχουμε!΄Η απόδοση του μηνύματος και της ευχής του 64χρόνου διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα Kestutis Kasparavicius, στην ελληνική γλώσσα, έγινε από την Ελληνίδα συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Τα βιβλία μας βοηθούν να κόψουμε ταχύτητα

“Βιάζομαι!… Δεν έχω χρόνο!… Αντίο! Ακούμε λέξεις όπως αυτές σχεδόν κάθε μέρα, όχι μόνο στη Λιθουανία, που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, αλλά σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Όχι λιγότερο συχνά, ακούμε ότι ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της βιασύνης.

Αν όμως πάρετε ένα βιβλίο στα χέρια σας, νιώθετε αμέσως την αλλαγή. Τα βιβλία μοιάζουν να έχουν αυτήν την υπέροχη ικανότητα, μας βοηθούν να επιβραδύνουμε. Μόλις ανοίξετε ένα βιβλίο και βουτήξετε στα ήρεμα βάθη του, δεν φοβάστε πλέον ότι τα πράγματα θα κινούνται δίπλα σας σαν σφαίρα, ενώ δε θα βλέπετε τίποτα. Ξαφνικά, πιστεύετε ότι δεν έχετε να τρέξετε σε κάποια επείγουσα δουλειά μικρής σημασία. Στα βιβλία, τα πράγματα συμβαίνουν ήσυχα και με μια αυστηρά προκαθορισμένη σειρά. Ίσως επειδή οι σελίδες τους είναι αριθμημένες, ίσως επειδή οι σελίδες θροΐζουν απαλά και χαλαρωτικά ενώ τις ξεφυλλίζετε. Στα βιβλία, όσα έχουν ήδη συμβεί, συναντούν ήρεμα όσα πρόκειται να συμβούν.

Το σύμπαν ενός βιβλίου είναι ανοιχτό; Εμπλέκει χαρούμενα την πραγματικότητα με τη φαντασία. Και μερικές φορές, αναρωτιέστε αν συνέβη σε ένα βιβλίο ή στη ζωή, το ότι παρατηρήσατε πόσο όμορφα στάζει το λιωμένο χιόνι από τη στέγη, ή πόσο ευχάριστος είναι στο μάτι ο τοίχος του γείτονα, που έχει υπερκαλυφθεί με βρύα. Ξέρετε από τα βιβλία ή από την πραγματικότητα ότι τα σορβιά μούρα εκτός από όμορφα είναι και πικρά; Ήταν σε ένα βιβλίο ή στην πραγματικότητα που ξαπλώνατε στο καλοκαιρινό γρασίδι ή καθόσασταν με τα πόδια σταυρωμένα, βλέποντας τα σύννεφα να πλέουν στον ουρανό;

Τα βιβλία μας βοηθούν να μην βιαζόμαστε, τα βιβλία μας διδάσκουν να προσέχουμε πράγματα, και τα βιβλία μας προσκαλούν ή ακόμα μας κάνουν να καθίσουμε για λίγο. Συνήθως διαβάζουμε καθιστοί, με ένα βιβλίο στο γραφείοι ή στα χέρια μας, έτσι δεν είναι;

Και δεν έχετε βιώσει άλλο ένα θαύμα – ότι όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, το βιβλίο διαβάζει εσάς; Ναι, φυσικά τα βιβλία ξέρουν να διαβάζουν. Διαβάζουν το μέτωπο, τα φρύδια, τις άκρες των χειλιών όταν σηκώνονται και πέφτουν, αλλά πρώτα και κυριότερα, τα βιβλία διαβάζουν τα μάτια σας. Και κοιτώντας στα μάτια σας βλέπουν… Λοιπόν, ξέρετε τι!

Είμαι σίγουρος ότι τα βιβλία δεν βαριούνται ποτέ όταν είναι στα χέρια σας. Κάποιος που απολαμβάνει το διάβασμα -είτε είναι παιδί είτε ενήλικας- είναι πολύ περισσότερο ενδιαφέρων από κάποιον που δε νοιάζεται για τα βιβλία, που αγωνίζεται πάντα εναντίον του ρολογιού, που δεν έχει ποτέ χρόνο να κάτσει κάτω, που αποτυγχάνει να προσέξει όσα τον περιστοιχίζουν.

Στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η ευχή μου για όλους σας είναι:
Είθε να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία!”

Η αφίσα και το μήνυμα της μαθήτριας της Ε΄τάξης Πεφτίνα Μαίρης

Είθε να υπάρχουν ενδιαφέροντα βιβλία για τους αναγνώστες και ενδιαφέροντες αναγνώστες για τα βιβλία!”