1955- Μαθητές του Αγίου Αθανασίου στην Καλαμίτσα Καβάλας-Μια φωτογραφία που μας γυρίζει πίσω στο χρόνο και σε όμορφες αναμνήσεις-

Μαθητές του Αγίου Αθανασίου (Β΄τάξη) στην Καλαμίτσα Ν. Καβάλας, συνοδεία των δασκάλων τους κ. Σαφλέα Ελευθέριο και κ. Παπανδρέου Αντωνία


1955: Μαθητές του Δημοτικού
Σχολείου Αγίου Αθανασίου
στη Καλαμίτσα Καβάλας
 
Αχ αυτά τα παιδικά μας χρόνια.
Γεμάτα από ανεμελιά, από αβασάνιστα όνειρα, από ταξίδια που μας οδηγούσε το μυαλουδάκι μας, η σκέψη μας, από άπειρα παιχνίδια στους λασπωμένους δρόμους της γειτονιάς μας, αλλά και από τσακωμούς, και συζητήσεις στα σκαλοπάτια κάποιου  « αρχοντικού» σπιτιού.
Τι θα γίνω όταν μεγαλώσω; Όνειρα για το μέλλον, γεμάτα αισιοδοξία και πίστη για τους στόχους σου. Που αποδείχθηκαν για άλλους θετικά και γι  άλλους αρνητικά. Φυσικά υπάρχει και η δικαιολογία. Δύσκολα τα χρόνια. Ολημερίς στα χωράφια οι γονείς, και εσύ, στη σκιά ενός δέντρου να διαβάζεις, περιμένοντας πότε θα τελειώσουν οι γονείς σου για την επιστροφή στο σπίτι. Βοήθεια για τα μαθήματα του σχολείου από κανέναν. Μόνος εσύ με τα βιβλία και ότι σου πει ο δάσκαλος.
Αχ αυτά τα παιδικά χρόνια. Μια παλιά αναμνηστική φωτογραφία, σε γυρίζει πίσω και αυτομάτως νιώθεις χαρά, συγκίνηση και νοσταλγία. Ποιος ήσουν, τι έκανες και που βρίσκεσαι τώρα. Έρχονται στο νου σου, παιδικοί σου φίλοι που τώρα – μετά από 50 – 60 χρόνια – χάθηκαν και αναρωτιέσαι  «άραγε τι κάνουν, που βρίσκονται» και η νοσταλγία σε πάει πίσω. Γιατί τα παιδικά σου χρόνια όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι πάντα χαραγμένα στη μνήμη σου, για να σου θυμίζουν ποιος είσαι.

1955.                 
2α τάξη του Δημοτικού σχολείου Αγίου Αθανασίου, σε εκδρομή τους στη Καλαμίτσα Καβάλας. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έβλεπαν για πρώτη φορά θάλασσα. Από τα χωράφια, βρέθηκαν στον παράδεισο. Τι χαρά, τι ευτυχία και πόσα θα είχαν να εξιστορήσουν στους γονείς και φίλους με την επιστροφή τους στο χωριό!
Μια φωτογραφία απαραίτητη, η οποία ακόμη και σήμερα μετά από 63 χρόνια βρίσκεται στο άλμπουμ κάποιων παιδιών.
Τα παιδιά συνοδεύουν οι   δάσκαλοι Σαφλέας Ελευθέριος και Παπανδρέου Αντωνία
Διακρίνονται: 1. Κομνηνακίδης Κων/νος 2. Ρεπάκης Λάζαρος 3. Σίσκος Γεώργιος 4. Σοπιάδης Αριστείδης 5. Παπαδόπουλος Δημήτρης 6. Τσιντερμιτζόγλου Σταύρος 7. Δαλακάκης Γεώργιος 8. Ρεπάκης Αλέξανδρος 9. Κουζινός Λέανδρος. 10. Μαυρίδης Παναγιώτης 11. Κοκκίνης Χρήστος 12. Κιτσουνάκης Στέφανος 13. Ξανθόπουλος Κων/νος 14. Κοντρόπουλος Θωμάς 15. Τσάκωνας Παναγιώτης 16. Κυριακάκης Γεώργιος 17. Μπερμπερίδης Ιωάννης 18. Ψωμιάδης Νικόλαος 19. Διλγεράκης Νικόλαος 20. Συμεωνίδης Παναγιώτης 21. Παμπουκίδης Βασίλειος 22. Σπυριδάκης Γρηγόριος 23. Δημητριάδου Δέσποινα 24. Μήτογλου Βασίλειος 25. Λύρατζη Αναστασία. 26. Γεώργιος 27. Λαζάκη Ελένη. 28. Καραγιαννίδου Σοφία 29. …….. 30. Μιχαλακίδου Μαρία. 31. Δεδέ Άννα 32. Κρυονερίτου Κατίνα. 33. Σταθάκη Ροδόπη. 34. Μπατσούδη Σουλτάνα. 35. Κοντροπούλου Δάφνη. 36. Φυρινίδου Μαγδαληνή.   37. Παπαδοπούλου Σμαρώ 38. ……. 39. Μπαρούδη Δέσποινα 40. Αποστολίδου Δέσποινα 41 Δερμεντζόγλου Κατίνα 42. Ελευθεριάδου Ελευθερία 43. Τσιλιγγιρίδου Αρετή. 44. Πρεπάκη Κατίνα 45. Σαριδιώτου Κωνσταντίνα 46. Κυριακάκη Μαριάνθη.






ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή με τη χορηγία της Δραμινής εταιρείας RAYCAP ταξιδεύουν σε όλα τα σχολεία. Έτσι “ταξίδεψαν” και στο δικό μας σχολείο κι έγιναν η αιτία κι η αφορμή να δουν  οι μαθητές μας ειδώλια και αγγεία του Κυκλαδικού Πολιτισμού, να μάθουν για αντίστοιχα ευρήματα της δικής μας Τοπικής Ιστορίας σαν αυτά που βρέθηκαν στον νεολιθικό οικισμό των Σιταγρών (Τούμπα Σιταγρών), τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δράμας. Συνεχίστε την ανάγνωση του “ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ”