ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ 2021- ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ (self-test) ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΦΕΚ 1825, τ. Β΄/5-5-2021 ΚΥΑ)

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά!

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την με αρ. 21445/5-5-2021 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ (ΦΕΚ  1825, τ. Β΄ΚΥΑ), τα Δημοτικά Σχολεία (πρωινό & ολοήμερο πρόγραμμα) θα επαναλειτουργήσουν , διά ζώσης, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 μέχρι και την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.

Η είσοδος των μαθητών/τριών , των εκπαιδευτικών αλλά και του διοικητικού ή  βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία θα επιτρέπεται με: α) υποχρεωτική  χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σχολείου  (αίθουσες, διαδρόμους, αυλή) και β) μετά από τη διενέργεια  ενός τουλάχιστον την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό (self-test), ο οποίος έλεγχος είναι υποχρεωτικός και θα πραγματοποιείται την Κυριακή δηλαδή πριν από την ημέρα προσέλευσης στη σχολική μονάδα (Δευτέρα).

Ωστόσο, μετά από νεότερες οδηγίες που λάβαμε σήμερα Πέμπτη 6/5/2021, σας ενημερώνουμε ότι για αυτή την 1η εβδομάδα επαναλειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων ο έλεγχος αυτός με self-test *θα γίνει δύο (2) φορές* την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα ο 1ος πριν από τη Δευτέρα (10/5/21) και ο 2ος πριν από την Πέμπτη (13/5/21)*.

Υπενθυμίζουμε δε ότι ήδη από την  Τετάρτη 5 Μαΐου έως το Σάββατο 8 Μαΐου  θα παρέχονται δωρεάν από τα φαρμακεία τα self test (σε κανονικές ώρες λειτουργίας τους και όχι σε εφημερεύοντα)  με το ΑΜΚΑ των μαθητών/τριών.

Σχετικά με τον  υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχος νόσησης ,μέσω του self-test, σας ενημερώνουμε ότι αυτός διενεργείται κάθε σχολική εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την ημέρα προσέλευσης στο σχολείο.  Ο δωρεάν αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται κατ’ οίκον σύμφωνα με τις οδηγίες των ενημερωτικών φυλλαδίων που δίνονται στα φαρμακεία. Για τους/τις ανήλικους/ες μαθητές/τριες ηλικίας κάτω των δεκατριών (13) ετών ο δωρεάν αυτό- διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται με τη βοήθεια του γονέα/κηδεμόνα. Οι γονείς / κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/ τριών μετά την ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου στο παιδί τους επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα

https://self-testing.gov.gr

και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Σχολική Κάρτα για COVID-19» (σας επισυνάπτω παρακάτω υπόδειγμα), στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet).

 Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου του παιδιού (μαθητή/τριας) είναι αρνητικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα «σχολική κάρτα» αρνητικού αποτελέσματος, την οποία και οι γονείς/κηδεμόνες  εκτυπώνουν . Ο/Η μαθητής/τρια την επόμενη μέρα προσέλευσης στο σχολείο και πριν μπει στην τάξη του/της επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, αυτή τη σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος  στον/στην υπεύθυνο εκπαιδευτικό της πρώτης διδακτικής ώρας και στη συνέχεια διατηρεί αυτή τη σχολική κάρτα στην τσάντα και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού έλεγχου.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού έλεγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία και πάλι οι γονείς/κηδεμόνες εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, υποχρεούνται όλοι είτε πρόκειται για μαθητές/τριες με ευθύνη των γονέων  είτε για εκπ/κό ή βοηθητικό προσωπικό να μεταβούν  εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr,  για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο. Μέχρι να μεταβούν οι παραπάνω στη δημόσια δομή και να βγει το αποτέλεσμα, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Εάν τώρα και μετά τη διενέργεια του επαναληπτικού ελέγχου στη δημόσια δομή (με rapid test ή μοριακό διαγνωστικό έλεγχο)  το αποτέλεσμα  είναι πάλι θετικό τότε  ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. με καραντίνα και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

-Εάν όμως  το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε εκδίδεται σχετική Βεβαίωση από τη δημόσια δομή με την οποία βεβαιώνεται το αρνητικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση αυτή οι γονείς/κηδεμόνες αυτών των μαθητών/τριών  αλλά και αντίστοιχα  οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του  Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) ή του βοηθητικού προσωπικού που τούς αφορά μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στο χώρο της σχολικής μονάδας προσκομίζοντας και επιδεικνύοντας τη Βεβαίωση αυτή στη Δ/ντρια ή τη νόμιμη αναπληρώτρια της.

-Σε περίπτωση αδυναμίας εκτύπωσης της «Σχολικής κάρτας για COVID-19», από τους γονείς/κηδεμόνες για τους μαθητές/τριες ή της «Δήλωσης του αποτελέσματος self-test για COVID-19 » που αφορά τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, μέλη  Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), βοηθητικό και λοιπό προσωπικό) , όλοι οι παραπάνω θα μπορούν να συντάσσουν και υπογράφουν χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με την επίσημη σχολική κάρτα/δήλωση αποτελέσματος (επισυνάπτω στο τέλος της ενημέρωσης υπόδειγμα σχολικής κάρτας για τους μαθητές/τριες).

-Προβλήματα με ΑΜΚΑ μαθητών/τριών. Αν ο μαθητής/τρια για κάποιο λόγο δεν έχει προσωπικό ΑΜΚΑ τότε ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή/τριας προκειμένου να διενεργηθεί στο παιδί του ο υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος οφείλει να μεταβεί σε Δημόσια δομή για επίλυση και διευθέτηση του προβλήματος.

-’Αρνηση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης /Μη επίδειξη «σχολικής κάρτας» από τους μαθητές/τριες. Στην περίπτωση που μαθητής/τρια δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του/της στην τάξη, τότε δεν γίνεται δεκτός/ή,  λαμβάνει απουσία και απομακρύνεται από τη σχολική μονάδα.

Στην περίπτωση των ανήλικων μαθητών/τριών, όπως είναι οι μαθητές/τριες  που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο, ο/η ανήλικος/η  μαθητής/τρια,  παραμένει σε ειδικό χώρο της σχολικής μονάδας για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, μέχρις ότου οι γονείς / κηδεμόνες προσέλθουν  για να τον/την παραλάβουν, τηρουμένων πάντα όλων των ισχυόντων μέτρων προστασίας (υποχρεωτική χρήση μάσκας). Κατά την άφιξη των γονέων / κηδεμόνων, επισημαίνονται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, ως μέτρο αντιμετώπισης της διασποράς της νόσου και ενημερώνονται ταυτόχρονα από τους/τις εκπαιδευτικούς για την υποχρέωση της διενέργειας του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης κατά του κορωνοϊού COVID-19 τουλάχιστον μία (1) φορά την εβδομάδα για κάθε μαθητή/τρια προκειμένου να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και για την αποφυγή επανάληψης της τάξης λόγω απουσιών του μαθητή/τριας.

Αντίστοιχα υπάρχουν πειθαρχικές κυρώσεις και επιπτώσεις  και για τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας (εκπ/κούς, βοηθητικό προσωπικό κ.λ.π.) σε περίπτωση μη διένέργειας διαγνωστικού ελέγχου και μη προσκόμισης της σχετικής « Δήλωσης αποτελέσματος» του self-test.

-Άλλες βασικές οδηγίες επαναλειτουργίας. Υπενθυμίζουμε ότι για την επαναλειτουργία του σχολείου τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 ισχύουν όπως και πριν την αναστολή λειτουργίας  οι διαφορετικές ώρες προσέλευσης ανά ομάδες τάξεων από δύο διαφορετικές εισόδους/εξόδους  ως εξής:

*8:008:05 προσέλευση για τους μαθητές/τριες Α΄- Β΄.

*8:058:10 προσέλευση για τους μαθητές/τριες Γ΄Δ΄.

*8:108:15 προσέλευση για τους μαθητές/τριες Ε΄(Ε1&Ε2)- ΣΤ΄.

Από την 1η πόρτα εισόδου (κοντά στις βρύσες) εισέρχονται οι μαθητές των τάξεων:  Β΄, Γ΄, Ε΄2.

Από την 2η πόρτα εισόδου (συρόμενη καγκελόπορα) εισέρχονται οι μαθητές των τάξεων:  Α΄, Δ΄, Ε΄1, ΣΤ΄

Ισχύουν τα διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες τάξεων, σε διαφορετικού χώρους της αυλής για κάθε τάξη, η μέριμνα για σωστό αερισμό των αιθουσών, οι κανόνες ατομικής υγιεινής και τα όσα ήδη σας έχουμε γνωστοποιήσει στην προηγούμενη επαναλειτουργία, τον Ιανουάριο 2021, σε σχέση με τα μέτρα πρόληψης  σε περιπτώσεις ασθένειας των μαθητών/τριών μας.

-Σχολικά Γεύματα. Σας ενημερώνουμε ότι  από Δευτέρα 10/5/2021 συνεχίζεται κανονικά και το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», με διανομή τους στους μαθητές/τριες την τελευταία διδ ώρα.

Συνημμένα:

1) “ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΡΤΑ” ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

https://self-testing.gov.gr/covid19-school-card-print.pdf

2) 21445/5-5-2021 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ (ΦΕΚ 1825, τ. Β΄ΚΥΑ)